دستگاه هات تپ و اجزای آن نیازمند بررسی های جز به جز خواهند بود تا درک عملیات هات تپ را برای خواننده ملموس تر سازند. دستگاه هات تپی از اجزای چندگانه ای سرهم بندی می شود و هر جزء آن تکمیل کننده و پیش برنده بخشی از فرایند برش روی لوله خواهد بود. دستگاه هات تپ و اجزای آن در نهایت و پس از پایان عملیات هات تپ از روی خط لوله و بقیه مجموعه جدا شده اما ولو و اتصالات روی خط لوله باقی می مانند.
معرفی عملیات هات تپ
هات تپ به عملیاتی گفته می شود که طی آن از یک خط لوله تحت فشار به صورت ایمن انشعابی تهیه می شود. پروژه های هات تپ زمانی اجرا می شوند که در یک پالایشگاه یا نیروگاه قصد نصب انشعابات جدید روی خط لوله هایی را داریم که از پیش به بهره برداری رسیده اند و هم اکنون خارج کردن آن ها از سرویس توجیه فنی نخواهد داشت. علاوه بر این وقتی قسمتی از خط لوله با نقص مواجه شده و راه حل تعمیراتی پیش پای کارکنان است ، نمی توان خط لوله ای را که دارای جریانی از سیالات مختلف است ، تحت عملیات تعمیری قرار داد. بنابراین با استفاده از عملیات هات تپ می توان از خطوط لوله ای که تحت فشار و دارای جریان است هم انشعاب گیری کرد و هم عملیات تعمیری روی آن انجام داد. دستگاه هات تپ مهم ترین قسمت عملیات هات تپ را روی خط لوله به اتمام خواهند رساند.
دستگاه هات تپ و اجزای آن
دستگاه هات تپ و اجزای آن از سرهم بندی اجزای مختلفی شکل می گیرد. این دستگاه در سایزهای مختلف از کوچک تا بزرگ برای عملیات های مختلفی ساخته می شود. این که کدام سایز دستگاه در عملیات های مختلف مورد استفاده قرار گیرد بستگی به گستردگی عملیاتی خواهد داشت. تیم کارشناسان عملیات هات تپ با توجه به درخواست و نیازهای مشتری تعیین کننده نوع و سایز دستگاه خواهند بود.
اولین جزء دستگاه هات تپ قطعه ای است به نام شفت. شفت دستگاه هات تپ بلند است و وظیفه ی پیشروی قطعات بُرنده ی دستگاه را به عهده دارد تا روی لوله برش مناسبی ایجاد شود.
شفت دستگاه از یک سر به اهرمی متصل می شود که توسط اپراتور و به صورت دستی به سمت جلو حرکت می کند و از سمت دیگر به هولدر یا نگهدارنده کاتر دستگاه هات تپ پیچ و مهره می شود. این اتصال باید به گونه ای مستحکم باشد که پس از اصطکاک بالایی که بین لوله و کاتر در هنگام برش به وجود می آید ، موجب اشکال در کار و شکل شفت نشود و یا اینکه شفت را از موقعیت خود خارج نکند.
قطعه بعدی گیربکس است. گیربکس همان طور که از نامش پیداست وظیفه چرخاندن کاتر را بر عهده دارد. اما همین گیربکس نیاز به نیروی محرک خارجی دارد تا بتواند با نیروی دریافتی از محرک ، حرکت دورانی داشته و کاتر را بچرخاند. نیروی لازم جهت چرخش گیربکس خارج از بدنه دستگاه هات تپ و با استفاده از دستگاه پاور پک ( پاور یونیت ) که عموما از نوع هیدرولیکی است تأمین می شود. خود دستگاه پاور پک توسط نیروی برق راه اندازی خواهد شد. این دستگاه نیروی هیدرولیکی را که عموما با مایعی سیال مثل روغن به وجود می آید از یک قطعه شلنگ مانند به سمت قطعه ای به نام مولتی پلیر ( واسطه بین شلنگ و گیربکس ) می فرستد. قطعه مولتی پلیر با ساختاری که دارد نیروی محرک دریافتی را تقویت کرده و به گیربکس انتقال می دهد. گیربکس نیز با گردش خود کاتر را می چرخاند. روغن خروجی از دستگاه پاور پک پس از خروج از قطعه مولتی پلیر وارد شلنگ دیگری شده و به سمت محفظه ی روغن دستگاه پاور پک سرازیر می شود.
در قسمت پایینی دستگاه هات تپ ، شفت با استفاده از اتصالات پیچ و مهره ای مستحکم به نگهدارنده کاتر ( هولدر کاتر ) وصل می شود. کاتر دستگاه هات تپ دایره ای شکل است و یک مسیر دایره ای را روی لوله برش می دهد. دندانه های کاتر از جنس الماس است که به خوبی می توانند روی سخت ترین آلیاژهای سازنده لوله ، برش ایجاد کنند. این دندانه ها گاهی اوقات از الماس ساخته می شوند اما ممکن است در برخی موارد الماسه ها را روی این دندانه ها وصل کنند.
در وسط کاتر نیز مته ای قرار دارد که به آن مته راهنما گفته می شود. مته راهنما اولین قطعه از ماشین هات تپ است که وارد خط لوله می شود. این مته روی بدنه خود پین هایی دارد که پس از برش لوله گشوده می شوند و مانع از سقوط قطعه بریده شده به داخل خط لوله می شوند.
قطعه بریده شده را در اصطلاح هات تپی کوپن می نامند. بیرون آمدن کامل کوپن به همراه مته وکاتر نشان دهنده انجام موفقیت آمیز عملیات هات تپ است.
مجموعه ی کاتر ، هولدر و مته راهنما در محفظه ای به نام آداپتور قرار دارند.
نصب دستگاه هات تپ و اجزای آن روی خط لوله عملیاتی
همان طور که در مقالات پیشین و در بحث اتصالات و ولو (valve ) گفته شد ، پیش از نصب دستگاه هات تپ و اجزای آن روی خط لوله ، اتصالات و فیتینگ ها و هم چنین شیر ولو نصب شده اند. در واقع دستگاه هات تپ مستقیما روی فلنج بالایی ولو نصب خواهد شد و کاتر دستگاه هات تپ از درون محفظه ولو وارد بخش اتصالات و سپس لوله ی اصلی خواهد شد.
تمامی اقدامات ایمنی پیش از نصب مجموعه هات تپ و هم چنین پس از نصب تمامی قطعات و دستگاه ها روی خط لوله مورد نظر انجام خواهد شد. دستگاه هات تپ نیز از این قاعده مستثنی نیست. دستگاه هات تپ در عملیات هات تپ به صورت موقت روی مجموعه نصب خواهد شد. در توضیحات بالا ذکر شد که دستگاه هات تپ از اجزای مختلفی سر هم بندی می شود. تمامی این اتصالات در سرهم بندی دستگاه هات تپ تست خواهد شد تا در حین انجام کار نشتی و نقص فنی نداشته باشند. این تست تحت عنوان تست هیدرواستاتیک شناخته خواهد شد. تست هیدرولیکی دستگاه را تحت فشارهای هیدرولیکی قرار خواهد داد تا از عدم بروز هر گونه نشتی اطمینان حاصل شود. در حین اجرای تست نشانگرهایی در دسترس قرار خواهند گرفت که به کارکنان عملیات هات تپ این اطمینان را می دهند که دستگاه توانایی تحمل فشارهای وارده از سوی سیال خروجی از خط لوله را دارد و هیچ گونه منفذی درون آن وجود ندارد.
وظیفه اپراتور در عملیات هات تپ
اپراتور فردی است که در حین عملیات هات تپ در کنار دستگاه بوده و وظیفه تأمین نیروی محرک لازم جهت پیشروی شفت را بر عهده دارد.
در قسمت بالایی دستگاه های هات تپ اهرمی تعبیه شده تا با چرخاندن آن اپراتور بتواند کار پیشروی دستگاه را انجام دهد. این اهرم مستقیما به شفت متصل است و اپراتور با هر با چرخاندن آن شفت و کل مجموعه دستگاه هات تپ را رو به جلو هدایت می کند. اپراتور های دستگاه هات تپ می بایست وارد به کار خود باشند و تجربه کافی برای انجام این کار را کسب کرده باشند. در زمان شروع عملیات و با چرخاندن اهرم دستی ، اپراتور متوجه روان بودن و آسانی چرخش اهرم خواهد بود. در این مرحله اپراتور خواهد دانست که دستگاه هات تپ کماکان در حال پیشروی از دهانه ولو به سمت لوله اصلی است و هنوز درگیری برشی به وجود نیامده است. به محض این که مته راهنما به لوله برخورد کند ، اپراتور متوجه درگیری و سختی چرخش اهرم خواهد شد.
پس از برش اولیه لوله توسط مته دوباره اهرم به حالت روان کار کرده و به آسانی می چرخد. اینجا دقیقا نقطه ای است که اپراتور باید با پیشبرد دستگاه منتطر رسیدن دندانه های کاتر به لوله باشد. پس از رسیدن کاتر به لوله و برخورد آن ها به هم از روان بودن کار و آسانی چرخش اهرم کاسته شده و اپراتور نیاز به نیروی بیشتری برای چرخاندن اهرم خواهد داشت.
با هر بار گردش کاتر ، برش روی لوله عمیق تر خواهد شد. اپراتور در این مرحله باید دقت زیادی به خرج دهد. ا یجاد وقفه لازم برای گردش کامل کاتر و سپس پیشروی دستگاه به جلو می تواند برش درستی روی لوله ایجاد کند. عجله در پیشبرد دستگاه موجب آسیب به کاتر و کل مجموعه دستگاه خواهد شد. هم چنین کندی عملکرد اپراتور باعث اتلاف هزینه و وقت خواهد شد.
دستگاه هات تپ در اندازه ها و سایزهای متفاوتی موجود است و در هر عملیات هات تپی با توجه به نیازها و شرایط عملیاتی سایز آن انتخاب خواهد شد.